Ihmiskunta kuluttaa energiaa vuodessa saman verran kuin Aurinko säteilee Maahan yhdessä tunnissa. Valtaosa tästä energiasta hyödynnetään epäsuorasti säteilyn synnyttäminä virtauksina tai eliöihin varastoituneena. Esimerkiksi vesi-, tuuli- ja biovoima ovat tällaisia energiamuotoja.
Aurinkosähkön tuotannolla tarkoitetaan Auringon säteilyn hyödyntämistä suoraan. Se voidaan tehdä kahdella eri tavalla. Aurinkokennot muuntavat vastaanottamansa säteilyn valosähköisen ilmiön avulla sähköksi. Aurinkokeräimet puolestaan varastoivat Auringon säteilyn sisältämän lämpöenergian hyötykäyttöön.
Yöttömät kesät tekevät Suomestakin aurinkomaan
Aurinkovoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on pieni, mutta sillä on suuri potentiaali. Sen hyödyntäminen perustuu eksponentiaalisella vauhdilla kehittyvään teknologiaan. Siinä suomalainen koulutustaso ja ammattitaito ovat jo huippuluokkaa. Aurinkosähkön tuotanto on kasvanut Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana 15-kertaiseksi.
Pohjoisen sijainnin vuoksi 90% Suomen aurinkovoimasta tuotetaan maalis-syyskuussa. Keskiyön auringon maassa on mahdollista tuottaa Euroopan mittaluokassa jopa keskimääräistä enemmän aurinkovoimaa. Siksi esimerkiksi Oulun leveysasteella on päästy samoihin mittalukemiin kuin Pohjois-Saksassa, jossa aurinkovoimaa hyödynnetään laajasti. Keskimääräistä kylmempi ilmastomme parantaa myös kennojen hyötysuhdetta.
Miljoonan paneelin voimala Suomeen
Suomen suurin aurinkovoimala Seinäjoella kattaa 30 000 aurinkopaneelia seitsemän hehtaarin alueella. Paneeleilla on 25 vuoden tuottotakuu, jonka jälkeen niiden nimellistehokkuudesta on jäljellä vielä yli 80 %. Parhaimmillaan aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin jo 2 vuodessa. Ja sinällään aurinkovoimalan ylläpito on melko vaivatonta ja edullista.
Suomi oli vielä vuonna 2005 maailman suurin turpeen tuottaja. Kun tuotantoa on sittemmin ajettu alas, voi laajoja turvesoita hyödyntää muutoin. Kauhajoen vanhalle, 400 hehtaarin kokoiselle turpeentuotantoalueelle on suunnitteilla yksi Euroopan suurimmista aurinkovoimaloista. Mikäli hanke toteutuu täydessä laajuudessaan, sen miljoonan paneelin tuotantokapasiteetti vastaisi kahta kolmasosaa koko Suomen aurinkosähköstä.
"Oli vaikuttavaa, miten hyvin myös aurinkopaneeleilla voi tuottaa sähköä ja miten sitä pystyy seuraamaan reaaliajassa."
Aurinkopaneelien toimintaperiaate
1 Aurinkopaneeleilla auringon säteilyenergiaa voidaan muuttaa suoraan sähköksi.
2 Aurinkopaneelit koostuvat kennoista, joiden määrää ja kytkentöjä muuttamalla paneeleista saadaan halutunlaista sähköä.
3 Paneeleiden tuottama sähkö siirretään muuntajaan, joka nostaa jännitteen sähköverkkoon sopivaksi.
4 Sääolot vaikuttavat merkittävästi aurinkovoimalan tuotantoon. Voimalan akusto pitää huolta siitä, että sähköä voidaan syöttää verkkoon myös pilvisellä säällä.
5 Akusta voidaan sekä siirtää energiaa verkkoon että ottaa vastaan muiden tuotantomuotojen ylituotantoa.
"Toimari Tonin kanssa oli mukava tutustua pienen, mutta varsin tehokkaan voimalan toimintaan Lempäälässä."