Tuulivoiman tehtäväsivu

Video 1: Tuulisähkö ja Luhangan tuulivoimapuisto

Video 2: Tuulivoimalassa vierailu ja tuulivoimalan historiaa

Tehtävät

Tehtävä 1: Pohdintakysymykset

Pohdi ja etsi vastaukset kysymyksiin. Käytä apunasi videoita, sekä Energiamurroksen tuulivoima -sivua. Oikeat vastaukset voit tarkastaa kysymyksen viereistä nuolta painamalla.

Jopa neljäsosa uusiutuvasta sähköntuonnostamme on tuulesta temmattu. Koko vuoden tuulisähköstä jopa 70 % tuotetaan talvisin, kun ilmanpaineen vaihtelut ovat suurimmillaan.

Vuonna 2022 niitä on ympäri Suomen jo yli 800. Yhden tuulivoimalan käyttöikä on noin 30 vuotta. 

Tuulivoimaloiden kehitys näkyy ulospäin pääsääntöisesti korkeampina torneina ja pidempinä lapoina. Näillä keinoilla pystytään hyödyntämään entistä voimakkaampaa tuulta entistä suuremmilta ilma-aloilta. Pienikin korotus voimalan korkeudessa näkyy tuntuvasti sen tehokkuudessa. Pääsääntöisesti mitä korkeammalle mennään, sitä kovempaa tulee.

Tehtävä 2: Tuulivoimaan liittyvä tilastotehtävä

Mene Fingridin avoimen datan palveluun ja datasettiin ”Tuulivoiman tuotantoennuste – päivitys kerran vuorokaudessa”. Voit hakea datasetin myös haun kautta.

Valitse haluttu alkupäivämäärä, lopetuspäivämäärä ja tiedostomuoto. Csv tiedostot toimivat LibreOfficella, xls ja xlsx Excelillä.

Selvitä (huomioi arvon yksikkö MWh/h)

  1. Millainen on ollut tuulivoiman tuotantoennuste edellisen 7 päivän aikana? Minä kellonaikoina tuotantoennuste on ollut 0 MWh/h?
  2. Vertaa tuulivoiman tuotantoennustetta viikon ajalta joulukuussa, maaliskuussa, kesäkuussa ja syyskuussa. Miten tuotantoennusteet vaihtelevat eri vuoden aikoina? Voit käyttää vertailussa apuna myös Fingridin tuulivoiman tuotanto -sivua.

Tehtävä 3: Tuulivoiman hyvät ja huonot puolet

Pohdi, mitkä ovat tuulivoiman hyvät ja huonot puolet. Argumentoi puolesta ja vastaan. Voit käyttää apunasi hakukoneita ja Energiamaailman tuulivoima -sivua.